Reportage over damesvoetbal voor K. Kalmthout sk

19/12/2016

Marieke Peeters, Gitte Vanwesenbeeck en Tinne Van Den Bergh begonnen voetbalcarrière bij KSK

“Wie niet gelooft in vrouwenvoetbal, moet maar eens komen kijken!”

Volgende zomer nemen de Red Flames – de Belgische nationale damesvoetbalploeg – voor de allereerste keer deel aan een Europees Kampioenschap. In een groep met gastland Nederland, Noorwegen en Denemarken strijden zij tussen 16 juli en 6 augustus voor de Europese titel. Een mooi bewijs dat het damesvoetbal in de lift zit. Ook bij K. Kalmthout SK lopen er enkele voetballende meisjes rond die het misschien ooit nog wel schoppen tot in de nationale ploeg. Wij nodigden met Marieke Peeters, Gitte Vanwesenbeeck en Tinne Van Den Bergh alvast drie dames uit die hun eerste voetbalstappen zetten bij KSK en nu op een hoger niveau spelen.

 • Naam: Marieke Peeters
 • Leeftijd: 18 jaar
 • Positie op het veld: flankaanvaller (links/rechts)
 • Huidige club: K. Wuustwezel FC
 • Vorige clubs: K. Kalmthout SK, Achterbroek VV
 • Op welke leeftijd gestart met voetbal: 6 jaar
 • Welke studies volg je? Kinesitherapie, Universiteit Antwerpen
 • Favoriete speler/speelster/club? Romelu Lukaku, RSC Anderlecht
 • Hobby’s naast het voetbalveld? Rollerskaten

 

 • Naam: Tinne Van Den Bergh
 • Leeftijd: 21 jaar
 • Positie op het veld: back of middenvelder
 • Huidige club: K. Wuustwezel FC
 • Vorige clubs: K. Kalmthout SK, Achterbroek VV, Lierse
 • Op welke leeftijd gestart met voetbal: 7 jaar
 • Waar werk je? Elektricien, programmeur
 • Favoriete speler/speelster/club? Dries Mertens, Janice Cayman
 • Hobby’s naast het voetbalveld? zaalvoetbal

 

 • Naam: Gitte Vanwesenbeeck
 • Leeftijd: 26 jaar
 • Positie op het veld: centraal op middenveld
 • Huidige club: K. Wuustwezel FC
 • Vorige clubs: K. Kalmthout SK, Achterbroek VV, Vlimmeren, Tienen, Sint-Truiden
 • Op welke leeftijd gestart met voetbal: 5 jaar
 • Waar werk je? Halftijds LO-leerkracht, halftijds sportpromotor voor gemeente Schoten  Favoriete speler/speelster/club? Timmy Simons/Club Brugge en Andres Iniesta/Barcelona 
 • Hobby’s naast het voetbalveld? Zaalvoetbal, mountainbike

Wanneer speelde je bij K. Kalmthout SK?

Marieke: “Ik voetbalde tot mijn dertiende bij KSK, dat is nu vijf jaar geleden. Ik speelde acht seizoenen bij jullie en stopte na mijn tweede seizoen bij de kadetten.”

Tinne: ”Ook ik voetbalde acht seizoenen voor KSK en ging weg als kadet. Dat is nu zeven jaar geleden.”

Gitte: “Bij mij is het intussen al elf jaar geleden dat ik voor KSK voetbalde. In het seizoen 2004-2005 trok ik als kadet naar Achterbroek. Het eerste jaar deed ik bij Kalmthout alleen trainingen mee, maar daarna speelde ik tien jaar tussen de jongens.”

Wat vinden jullie zo leuk aan voetbal? Kregen jullie veel opmerkingen bij de jongens? Marieke: ”Op het veld leef ik me helemaal uit. Het gevoel dat je krijgt na een dribbel of na het scoren vind ik onbeschrijflijk. De wil om te winnen zat er altijd al in en als dat lukt is dat geweldig. Omdat ik al zolang voetbal, vond mijn omgeving dat de normaalste zaak dat ik met de jongens mee speelde. Ik kreeg vooral positieve opmerkingen. Al herinner ik me wel eens dat jongens, waar we tegen moesten spelen met de VACLA-selectie, ons uitlachten. Ze moesten op het veld pompen omdat ze verloren van een meisjesploeg.”

Tinne: “Voetbal is een echte ploegsport waar je met z’n allen werkt en vecht voor hetzelfde resultaat. Dat vind ik echt leuk. Ik kan me niet herinneren dat er ooit iemand een opmerking maakte wanneer ik als meisje bij de jongens speelde.”

Gitte: “Zalig om na negentig minuten als winnaar van het veld te komen als je met de hele ploeg alles gegeven hebt. Omdat ik in onze ploeg enkele goede vriendinnen heb, vind ik het altijd leuk om te trainen of wedstrijden te spelen. Ik vind ‘trucjes’ oefenen nog steeds fijn. Soms betrap ik me erop dat ik, terwijl ik op leerlingen aan het wachten ben, een bal pak om iets uit te proberen. Vroegere tegenstanders lachten wel eens omdat ze dachten dat het een makkie zou zijn tegen KSK omdat er een meisje meespeelde. Des te groter was het plezier voor ons om hun gezicht na de match te zien. Ik heb met altijd goed gevoeld bij Kalmthout.”

Jullie spelen sinds dit seizoen alle drie in Wuustwezel. Hoeveel keer trainen jullie? Wanneer spelen jullie thuis en in welke afdeling?

Marieke: “Wij trainen twee à drie keer per week bij Wuustwezel. Met onze eerste ploeg spelen wij in tweede nationale. Soms speel ik ook nog met de tweede ploeg mee. Dat is nu eerste provinciale.”

Tinne: “Het is mijn eerste seizoen op Wuustwezel. Ik speel in de eerste ploeg in tweede nationale. Onze thuismatchen spelen we op zaterdagnamiddag om 15u of 14u30. Dat aanvangsuur wisselt op hetzelfde ogenblik als voor de eerste ploegen bij de mannen.”

Gitte: “Ik speel ook in onze ploeg in tweede nationale. Dat is eigenlijk de derde afdeling omdat je een Super League hebt en daaronder eerste nationale. Bij uitwedstrijden trainen wij op maandag en woensdag. Voor een thuismatch houden we meestal ook op vrijdagavond nog een extra training.”

Krijgen jullie binnen Wuustwezel voldoende aandacht/respect als damesploegen? Komt er veel volk kijken?

Marieke: “Echt veel supporters komen er niet kijken naar onze matchen, maar ik vind wel dat we voldoende aandacht en respect krijgen binnen onze club. Al zouden wij wel graag altijd op het A-veld onze thuiswedstrijden willen spelen. Als de eerste ploeg van de mannen de volgende dag ook thuis speelt, mag dat niet altijd. Dat vinden wij niet zo leuk.”

Tinne: “Dit is nog maar mijn eerste seizoen op Wuustwezel, maar ik vind wel dat we als eerste ploeg voldoende aandacht krijgen. Het veld ligt er steeds goed bij. Dat lijkt logisch voor een eerste ploeg, maar ik heb op een hoger niveau gespeeld waar de velden minder goed waren of waar we niet steeds op het beste veld mochten voetballen. Het aantal supporters blijft nogal sterk afhankelijk van de tegenstander, maar hoe meer toeschouwers, hoe liever we het hebben.”

Gitte: “Binnen de club is de interesse voor de mannenploegen nog steeds groter, maar wij zijn drie jaar geleden als damesploegen hier met open armen ontvangen. De waardering die we de laatste jaren wat misten bij Achterbroek, is bij Wuustwezel zeker aanwezig. Bijna altijd mogen we op het A-veld voetballen en dat komt ons spel ook ten goede. Op zo’n groot veld hebben we meer ruimte en komen we nog sterker voor de dag. Qua supporters vind ik het moeilijk in te schatten. Voor de derby tegen Maria-ter-Heide of een topper tegen KV Mechelen komt er best wat volk kijken, maar op verplaatsing kunnen we de meegereisde supporters soms op twee handen tellen.”

Wat is jullie “ambitie”? Zowel van de ploeg als van jullie persoonlijk.

Marieke: “Ik doe er alles aan om een basisplaats te veroveren in de eerste ploeg. Dat is zeker mijn ambitie. Als ploeg gaan we voluit voor de titel dit seizoen!”

Tinne: “Met deze ploeg mogen we zeker de ambitie hebben om kampioen te spelen. En ik probeer daar zo goed mogelijk mijn steentje toe bij te dragen.”

Gitte: “Als we gespaard blijven van zware blessures, moeten we tot op het einde in de running blijven voor de titel. Momenteel staan we eerste en we gaan ons vel heel duur verkopen. Wie ons van de titel wil houden, zal sterk voor de dag moeten komen.”

Volgen jullie de Red Flames, onze nationale damesploeg?

Marieke: “Ik ben pas naar een wedstrijd gaan kijken. We waren toch onder de indruk. Ik volg de nationale ploeg vooral via sociale media. Straks zit ik zeker op de eerste rij om te supporteren tijdens het EK.”

Tinne: “Ik volg de Red Flames op de voet. Ze spelen niet altijd even goed vind ik, maar ’t is wel knap dat ze zich kwalificeerden voor het EK in Nederland. Ideaal om deze zomer een paar wedstrijden live te gaan bekijken.”

Gitte: “Ik bekijk steeds de resultaten en ben ook al naar een paar interlands gaan kijken. Ben wel eens benieuwd hoe ze het zullen doen op het EK. Spannend of ze zich zullen kunnen meten met andere grote landen in het damesvoetbal.”

Je kan natuurlijk niet blijven gemengd spelen, maar vonden jullie het als meisje in een jongensploeg leuker dan in een damesploeg?

Marieke: “Bij de jongens voetballen vond ik even leuk als bij de dames, maar op een bepaald ogenblik ondervind je zelf dat dat niet langer kan. Ik ben wel heel blij met de ervaring die ik kon opdoen op KSK door met jongens te voetballen. Dat komt me nu heel goed van pas.” Tinne: “Ik heb mij altijd goed geamuseerd tussen de jongens. Destijds moest je nog na de kadetten naar de dames en ik vond dat ook wel het juiste moment. Alleen kom je dan als 15 of 16-jarige ineens tussen vrouwen van 25 jaar of ouder, maar ik vond dat van in het begin heel leuk.”

Gitte: “Ik vond het bij de jeugd leuker bij de jongens omdat daar het niveau veel hoger ligt dan bij de meisjes. Meisjes worden sterker en voetballen gewoon beter als ze bij de jongens kunnen meedoen. Ik pleit ervoor om ze zolang mogelijk gemengd te laten spelen. Ik voelde me heel goed bij KSK, maar toen ik als 15-jarige vertrok naar Achterbroek kwam ik in een heel leuke damesploeg terecht.”

Hoe kijken jullie aan tegen ‘vooroordelen’ die nog steeds bestaan rond damesvoetbal? Marieke: “Sommigen mensen zullen blijven vinden dat voetbal niets voor meisjes of dames is, maar ik merk toch dat dat cliché niet meer zo sterk leeft als vroeger. En gelukkig maar. Wie niet gelooft dat wij kunnen voetballen, moet op een zaterdagnamiddag maar eens naar Wuustwezel afzakken.”

Tinne: “In elke sport bestaan er grote verschillen tussen mannen en vrouwen. Ik vind niet dat je dat kan vergelijken. Wie twijfelt over vrouwenvoetbal, moet gewoon eens een wedstrijd komen bekijken.”

Gitte: “Ik meen dat veel mensen niet weten naar welk niveau het vrouwenvoetbal gestegen is. Als vrienden naar een wedstrijd komen kijken, zijn ze steeds verrast door het niveau. Om de één of andere reden denken veel mensen nog dat vrouwen niet kunnen voetballen. Uiteraard bestaat er een verschil met mannen in kracht, snelheid en sprongkracht, maar puur voetballend (tactisch en technisch) zijn er toch al een hele hoop vrouwen die niet moeten onderdoen! De enorme kloof op financieel vlak weerspiegelt dan ook niet het verschil in niveau met de mannen, vind ik.”

Wat vinden jullie van Sportpark Heikant, de nieuwe thuisbasis van KSK?

Marieke: “Een zeer mooi complex met heel veel mogelijkheden. Ik hoop snel de tijd te vinden om er nog eens langs te gaan en enkele wedstrijden van mijn oud-ploegmaats mee te pikken.”

Tinne: “Inderdaad een groot en prachtig complex. De Kalmthoutse jeugd kan er zich goed uitleven. Wie weet is hier ook wel plaats voor een vrouwenploeg?”

Gitte: “het Sportpark is een prachtige nieuwe thuisbasis voor KSK. Een geweldig initiatief en het resultaat van een knappe samenwerking tussen de gemeente en de betrokken clubs.”

 “Wij zijn als KSK inderdaad heel tevreden met Sportpark Heikant”, vult Eric van Lammeren (TVJO K.Kalmthout sk) aan. “Onze nieuwe accommodatie overtuigde al veel nieuwe spelers om hier bij ons te komen spelen. Hopelijk kunnen we ook nog wat meer meisjes warm maken die willen komen voetballen. We zullen ze met open armen ontvangen.”

Dames, bedankt voor de babbel. Veel succes bij Wuustwezel en steeds welkom op KSK!  (interview: Stijn de Koning, Stijn By Me - foto's: Maggy Mattheeusen)Stijn By Me Nieuws Stijn By Me Nieuws Stijn By Me Nieuws Stijn By Me Nieuws Stijn By Me Nieuws
Bekijk alle berichten van 2016